Al` se ovdje dobro jede.

Blinfo BL gastro

Vrbaski lipljen

Banjalučka gastro ponuda je po nečemu vjerovatno jedinstvena u svijetu. Naime rijetke i plemenite ribe, a lipljen spada u takve sportske trofeje koje nije moguće uzgajati, gotovo se nikad ne nalaze u meni ponudi ribljih restorana. Oni se specijalno naručuju, ili se spremaju u privatnoj režiji. U Banjaluci to nije slučaj.
U Banjaluci postoje riblji restorani, gdje lipljena možete naručiti iz menija.
Koji? Pa oni koji protuzakonito nude zaštićenu vratu.
A, mi ne reklamiramo takvu djelatnost.

Lipljen (lat. Thymallus thymallus) još je poznat i kao lipen, lipljan, lipan je slatkovodna riba koja pripada porodici Salmonidae.
Smatra se jednom od najelegantnijih i najljepših slatkovodnih ribe. Tijelo mu je vitko izduženo i pokriveno čvrstom i sitnimm krljuštima. Od potočne pastrmke, pastrve se razlikuje po neobično velikom i dugačkoj leđnoj peraji u obliku zastave metalnoplave boje sa 3-4 reda krupnih crvenih i ljubičastih pjega. Glava mu se sužava u zašiljeni špic sa malim ustima, zbog čega se i lovi sa manjim mušicama. Rijetke su ribe sa tako lijepim perajima. Donja peraja su pepeljasta, sa blijedo-crvenim i ljubičatim prelivom. Repno peraje je crvenkastobakarno, a masno peraje je sivo sa crvenim prelivom. Na bokovima iza glave je manji ili veći broj crnih pjega. Obično sa obje strane iznad trbušnih peraja ima velike crveni prelive nepravilnih oblika.
Za vrijeme mresta sve boje su jače izražene naročito kod mužjaka. Prednji dio leđnog peraja kod mužjaka je viši nego kod ženki.
Lipljen je riba hladnih voda i često živi zajedno sa potočnom pastrmkom u brzim, čistim i hladnim potocima ili rijekama. Voli da obitava u nešto mirnijim vodama koje imaju relativno veći tok, pa je Vrbas upravo idealna sredina za lipljena.
Lipljen je lovac na mušice, koje padaju, ili samo dodiruju u letu vodenu površinu. U djeliću sekunde, kada mušica dodirne vodu, brzo izleti sa dna i zgrabi mušicu. Za razliku od drugih riba, lipljen ne guta odmah uhvaćenu mušicu, već je prvo proba i onda, ako nije po ukusu, jednostavno ispljune.
Ovakav način hvatanja mušicom daje pravu draž lovu na lipljena. Zato ga ribari često zovu i riblji lisac, jer ga je teško prevariti i uloviti. Loše nabačena mušica ili sjenka ribolovca će biti razlog da lipljen ne zagrize. A i kad zagrize često će jednostavno ispljunuti mamac ukoliko nije dovoljno vješto napravljen.

Svi tvrde da je lipljen bar duplo ukusniji ukoliko ga sami ulovite.

Sudeći po ovom kolažu jeste.

Riba na roštilju Priprema lipljena je jednostavna, on je jedinstven. Predlažemo jedan od dva tradicionalna načina: na roštilju ili u kukuruznom brašnu.

Lipljen na roštilju ili još bolje na gradelama

Roštilj bi trebalo da ima gril rešetke. Kod pripreme na roštilju jedini uslov koji se podrazumijeva je da je lipljen svjež.
Evo jednostavnog recepta.
Ribu očistiti, zasjeći po bokovima utrljati biberom i solju. Izbjegavati upotrebu jakih začina, pa eventualno dodati peršun i grančicu ruzmarina. Poloziti na tanjir za serviranje i nakapati sokom od limuna. Čistunci izbjegavaju upotrebu limuna, jer i on mijenja ukus ovog vrhunskog specijaliteta. Preporuka je da lipljena nauljite i stavite na roštilj i pečete ga bez okretanja (normalno okrenete ga jednom).

Nekoliko savjeta kako dobro ispeći ribu na grilu

Prvo dobro naložite vatru pričekate da se razgori i po mogućnosti dodajte iverje voćki npr. trešnje ili šljive. Drveno iverje voćki ispušta slatki, nježni dim, koji će dopuniti ukus lipljena. Pričekajte barem 10 minuta da ostane samo žar i ribu stavite na rešetke.
Da bude pečena ribi treba oko 8 minuta za svaka 3 cm debljine, mjereno na najdebljem dijelu. Pošto lipljen nije naročito debeo dovoljno ga je peći po 5 minuta prije nego što ga okrenemo.
Kad nam se učini da je pečen lagano ga podignemo sa lopaticama. Ako je pečen treba da se može lagano odvojiti od rešetke, kada je donja strana pečena. Ako osjetimo da ribu ne možemo odvojiti od rešetke bez sile, pričekamo koju minutu i pokušamo ponovno.

Lipljen u kukurznom brašnu s prelivom

Lipljena očistiti, oprati, odvojiti kosti i napraviti filete.
Filete od lipljena posoliti i marinirati 30 minuta u marinadi. Marinada se razlikuje, ali ako ne želimo ispredati ribarske priče (a nema ribara koji to ne želi) marinada je limunov sok, ulje i bijeli luk.
Potom ribu uvaljati u brašno i pržiti u dubokoj masnoći.
Koja vrsta ulja i masnoće izazvaće pravu raspravu, pa možemo reći da je maslinovo ulje oznaka novih generacija ribara dok klasičari koriste obično suncokretovo ulje. Nakon prženja lipljena složiti u prikladnu posudu i staviti da se ohladi.

Dok čekate da se lipljen ohladi, pripremite preliv. Kao jednu mogućnost predlažemo da se on napravi od kiselog mlijeka, sitno sjeckanog bijelog luka, mljevenog bibera, peršuna i soli po ukusu.

mojTim se zahvaljuje posjetiocima portala Blinfo i poziva ih da probaju redom sve iz banjalučke gastro ponude.
Znalce i gurmane pozivamo da nam pošalju neki svoj recept iz našeg kraja.


Portal Zdrava hrana Ako pretjerate pogledajte portal Zdrava hrana, dijeta i ljekovito bilje.