Al` se ovdje dobro jede.

Blinfo BL gastro

Banjalučka lepinja ide uz banjalučki ćevap

Oni koji vole da pretjeruju reći će da banjalučki ćevap polovicu svoje slave duguje lepinji. Nisu u pravu, ali ako lepinja nije prava, ako nije pravilno zapečena, ili namočena, ćevap će teško da se pojede bez obzira na kvalitet mesa. Pa loša lepinja upropasti i postane ona važnija polovina. Druga bitna osobina lepinje je da se ne namoči previše, jer to onda nije banjalučki ćevap. Blago zapečena korica razrezane lepinje, koja hrska, ali je sočna je mjera koju svaki ljubitelj banjalučkog roštilja prepoznaje.
Lepinje

Banjalučka lepinja

Opet je preporuka da kupite gotovu lepinju u pekari. Kod nekog od starih banjalučkih pekara. Nažalost, sve češće se nude surogati, navodno obogaćenim integralnim žitaricama.
A ako baš želite evo Vam i recept za orginalnu banjalučku lepinju:
Sipajte u pola kilograma brašna ukisli kvasac (20 gr) i so, pa s 3 dcl vode zamijesite tijesto. Dobro ga umijesite da bude glatko. Stavite tjesto na dasku posutu brašnom i razvucite oklagijom. Razvučeno tijesto treba da bude debljine 1 cm. Nožem isjecite kvadrate veličine 5–6 cantimetara. Poneko kao dodatak koristi mekinje (stočno brašno). Navodno to je trik koji ogućava da lepinja ne leži direktno na gruntu i da se ne lijepi i ne hvata za lopatu, ili kakav već alat korustite za okretanje. Što se tiče samog ukusa, mekinja ga ne čini boljim, ali ga čini mirisnijim i lakšim za obradu i rad. Prilikom pečenja, mekinje se pretvore u prah i uglavnom spadnu.
Tijesto pokrijte krpom i ostavite da naraste, pa pecite. Poželjno je da se peče na kamenu. Dopušteno je da se peče ispod sača, zatrpano žarom. Moguće je da se peče na debelom teflonskom limu. Dopušteno je da se peče u rerni. Ne preporučuje se pečenje na ulju, u tavi i slično. Ostavi se da odstoji. Najbolja je kad prenoći.
NamočenaLepinju možete jesti i bez ćevapa.
Tada je preporuka da se jedu mlake. Ukoliko niste ljubitelj mesa, postoji mogućnost i da lepinju tretirate kao osnovno jelo. Poseban specijalitet su lepinje s kajmakom i namočene lepinje. Ako bi htjeli da budemo u trendu, onda bi ovu vrstu jela nazvali Banjalučki dressing sa lepinjom.
Šta su lepinje s kajmakom, nema potreba objašnjavati, a namočene lepinje mogu biti namočene različitim umakom, ali se standardno misli na lepinje namočene u pečenju. Ranije je u vrijeme slava i praznika bio običaj da se pečenje s ražnja priprema u pekarama. Tada bi pekari nudili lepinje namočene u okapnicu kao specijalni besplatni dodatak lepinjama.
Kao varijantu pogodnu za moderna catering posluženja predlažemo da lepinju isječete na četvrtine i prelijete nekom vrstom preliva sa majonezom, bijelim lukom i kajmakom ukrašenu ploškama paradajza: egzotično, pikantno, efektno i ukusno.

mojTim se zahvaljuje posjetiocima portala Blinfo i poziva ih da probaju redom sve iz banjalučke gastro ponude.
Znalce i gurmane pozivamo da nam pošalju neki svoj recept iz našeg kraja.


Portal Zdrava hrana Ako pretjerate pogledajte portal Zdrava hrana, dijeta i ljekovito bilje.