Al` se ovdje dobro jede.

Blinfo BL gastro

Bunjgur Kuvano žito sa bijelim mrsom

Ovo jelo spada u onu plejadu jela koja su u prvo vrijeme bila gotovo isključivo jela siromašnih – da bi vremenom postala ekskluzivna i jela u kojim uživaju gastro znalci. Krupno samljeveno žito bogati su davali stoci, a siromašni su bili prinuđeni da ga koriste u sopstvenoj ishrani. Vrijeme je pokazalo da ljuspice i krupni komadići klica žita sadrže i imaju, sem energetske, i dodatnu zdravstvenu vrijednost u obliku enzima i antioksidansa.
Bunjgur se priprema upravo od krupno samljevenog žita.
Sastojci: ½ kg bunjgura (kukuruzno ili pšeničnio krupno mljeveno žito sa klicama i ljuspicama odležalo preko noći u vodi, procjeđeno i osušeno), 150 g masti ili ulja, 1,5 l vode.
Priprema: Kukuruz ili pšenicu krupno samljeti i prosijati. Krupni dio koji ostane u situ (bunjgur) sipati u 1 litar ključale vode. Dodati 150 g masti.
Pšenicu kuhati na laganoj vatri 1 sat i miješati da ne zagori. Kukuruz kuvati nekoliko sati.
Preliv (začin): 1 litar mlijeka, ½ kg mladog kajmaka, ½ kg mladog sira..
Kuruz Bosanac i vanjgir

Bez žive vatre i ku`ruza bosanca nema ni pravog bunjgura

Jelo se služi toplo, uz prilog. Prilog može da se služi pojedinačno ili kao kombinacija. Zbog bogatog preliva, kako se sad priprema, ne može se više govoriti o tome da je ovo jelo siromašnih. Ako želite izvorni ukus bunjgura zaboravite na preljev, kao prilog uzmite samo kisalo mlijeko, ili još zdravije surutku.
Za dobar bunjgur je najvažniji način pripreme.
Obično se tvrdi da ukoliko nije kuhan na otvorenoj vatri na tronožcu i kamenu i poslužen u drveno ćasibunjgur i nije bunjgur.
Ovako kuhanje i posluga, podrazumjeva i priču uz otvorenu vatru, pa jelo postaje još slađe ne samo zbog mirisa, već i zbog čekanja i kozaračke šljive kojom se krati ovo čekanje. A trebala bi se zapjevati i neka krajiška pjesma.

mojTim se zahvaljuje posjetiocima portala Blinfo i poziva ih da probaju redom sve iz banjalučke gastro ponude.
Znalce i gurmane pozivamo da nam pošalju neki svoj recept iz našeg kraja.


Portal Zdrava hrana Ako pretjerate pogledajte portal Zdrava hrana, dijeta i ljekovito bilje.