Al` se ovdje dobro jede.

Blinfo BL gastro
BLodrezak1

Banjalučki odrezak Odrezak ala Banjaluka

Ovo je relativno nov gastronomski specijalitet u niski banjalučkog roštilja.
Pojavom evropskih turista i poslovnih ljudi u Banjaluci se javljaju i različite varijacije evropske kuhinje, koja sve više mijenja tradicionalnu i orijentalnu kuhinju. Banjalučki odrezak je nastao u tom maniru.
Legenda govori da je odrezak prvobitno spreman u hotelu Bosna i da je bio omiljen u doba Austro-Ugarske kod austrijskih oficira, naročito uz pivo Ljubljanske pivare, koja je bila vlasnik hotela.
Navodno je tajni dio recepture bilo pivo koje se koristilo za umekšavanje mesa, ali i kod fila za pohovanja, koji se pravio od mješavine krupno mljevenog kukuruznog i pšeničnog žita i smjese od jaja isključivo ljutih i malih koka "đuđana".

 

Banjalučki odrezak2

Kako je ovo kompleksno i složeno jelo recepturu za pripremu ćemo izostaviti.
Recimo uprošteno, banjalučki odrezak je varijacija bečkog i karađorđevog odreska: Wiener kuzin na balkanski način.
Po našem običaju skoro svaki šef kuhinje je u ovo jelo dodavao djelić svoje mašte, tako da možete pronaći potpuno različite recepture. Uvijek je to pohovano meso, ali kao da je izbor mesa proizvoljan. Nije obavezo da to bude panirana teletina, ali je najčešće. Izbor priloga pogotovo, nije jasno određen. Ali to nije kulinarska iznimka – često se kao prilog preporučuje sezonsko povrće, pa bi različite priloge mogli tako shvatiti: dodatak treba biti svjež i prilagođen sezoni.
Prilog je najčešće krompir plus bar još dvije vrste povrća, najčešće grašak i mrkva i obavezno svježe sezonsko povrće.
Ponekad umjesto da se sir uroluje, sir se stavi preko mesa i zapeče i tada je to obavezno Vlašićki sir.
U sklopu priloga je obavezno i suho meso, obično režanj ili dva prepržene slanine, koji su nerijetko servirani kao dekorativni ražnjići zabodeni u odrezak.
Najčešće se pridodaje i umak od gljiva i to domaćih lisičarki.
Ej kafano muko

Zvjezdani trenuci banjalučkog odreska

Banjalučki odrezak je svoje zvjezdane trenutke imao sedamdesetih godina prošlog vijeka. Tada su se za vrijeme obnove, zemljotresom porušene Banjaluke, mnogobrojni monteri i majstori upoznali s ovim specijalitetom. Vjerovatno na njihovo traženje ovo jelo je postalo poznato u većini gradova Jugoslavije – monteri i terenci su dobri gosti.
Kao omaž tom vremenu kad je Banjaluka bila najveće gradilište na Balkanu nudimo i sjećanje na atmosferu starih banjalučkih restorana
Dio ponude svakog restorana bila je i kafanska muzika. Banjalučki odrzak dio svoje popularnosti duguje podjednako majstorima kuhinje, ali i čuvenoj Đini i Slavici, tada neprikosnovenim divama uz čiju pjesmu se tamanio banjalučki odrezak, ćevapi i pivo.
Banjalučki restorani iz tog vremena su nestali, ali navodno se najbolji banjalučki odrezak spremao u Bulevaru, na spratu Ekspres restrorana i u bašti restorana Kozara. Vremenom je banjalučki odrezak gubio svoju popularnost, pa se danas u Banjaluci rijetko nalazi u ponudi restorana.
A i muzika se danas uglavnom gleda na Youtube, pa se Ekspresa, bašte Palasa, Kozare, Alibabe i Studenca sjećaju samo banjalučki penzioneri.

mojTim se zahvaljuje posjetiocima portala Blinfo i poziva ih da probaju redom sve iz banjalučke gastro ponude.
Znalce i gurmane pozivamo da nam pošalju neki svoj recept iz našeg kraja.


Portal Zdrava hrana Ako pretjerate pogledajte portal Zdrava hrana, dijeta i ljekovito bilje.