Al' se ovdje dobro jede!

Vrbaski lipljen

Lipljen živi u tzv. pastrmskim vodama: brzim, čistim i hladnim potocima ili rijekama, pa to što se može naći i u Vrbasu pokazuje vrijednost ovog banjalučkog ljepotana.
Lipljen rjetko naraste preko kilogram i po i takvi se smatraju orijaškim. Lipljen je lovac na mušice, koje padaju, ili samo dodiruju u letu vodenu površinu. To određuje i način ribolova i lipljen se lovi gotovo isključivo mušičarenjem. Nije dozvoljeno izlovljavanje lipljena ispod 30 cm. Mrijesti se u razdoblju mart-maj, kada je zabranjen izlov.
 

Banjalučka gastro ponuda je po nečemu vjerovatno jedinstvena u svijetu. Naime rijetke i plemenite ribe, a lipljen spada u takve sportske trofeje koje nije moguće uzgajati, gotovo se nikad ne nalaze u meni ponudi ribljih restorana. Oni se specijalno naručuju ili se spremaju u privatnoj režiji. U Banjaluci to nije slučaj. Postoje riblji restorani gdje lipljena možete naručiti iz menija.
Priprema lipljena je jednostavna. Predlažemo jedan od dva tradicionalna načina: na roštilju ili u kukuruznom brašnu.
 

Lipljen na roštilju

Roštilj bi trebalo da ima gril rešetke. Kod pripreme na roštilju jedini uslov koji se podrazumijeva je da je lipljen svjež. Evo jednostavnog recepta.
Ribu očistiti, zasjeći po bokovima utrljati biberom i solju. Izbjegavati upotrebu jakih začina, pa eventualno dodati peršun. Poloziti na tanjir za serviranje i nakapati sokom od limuna. Čistunci izbjegavaju upotrebu limuna, jer i on mijenja ukus ovog vrhunskog specijaliteta.
 

Lipljen u kukurznom brašnu s prelivom

Lipljena očistiti, oprati, odvojiti kosti i napraviti filete. Filete od lipljena posoliti i marinirati 30 minuta u marinadi. Marinada se razlikuje, ali ako ne želimo ispredati ribarske priče (a nema ribara koji to ne želi) marinada je limunov sok i ulje. Potom ribu uvaljati u brašno i pržiti u dubokoj masnoći. Koja vrsta ulja i masnoće izazvaće pravu raspravu, pa možemo reći da je maslinovo ulje oznaka novih generacija ribara dok klasičari koriste obično suncokretovo ulje. Nakon prženja lipljena složiti u prikladnu posudu i staviti da se ohladi.
Dok čekate da se lipljen ohladi, pripremite preliv. Kao jednu mogućnost predlažemo da se on napravi od kiselog mlijeka, sitno sjeckanog bijelog luka, mljevenog bibera, peršuna i soli po ukusu.