Al' se ovdje dobro jede!

Banjalučki odrezak

Pojavom evropskih turista i poslovnih ljudi u Banjaluci se javljaju i različite varijacije evropske kuhinje, koja sve više mijenja tradicionalnu i orijentalnu kuhinju. Banjalučki odrezak je nastao u tom maniru.

Legenda govori da je odrezak prvobitno spreman u hotelu Bosna i da je bio omiljen kod austrijskih oficira, naročito uz pivo Ljubljanske pivare, koja je bila vlasnik hotela. Navodno je tajni dio recepture  bilo pivo koje se koristilo za umekšavanje mesa, ali i kod fila za pohovanja.

Po našem običaju skoro svaki šef kuhinje je u ovo složeno jelo dodavao djelić svoje mašte, tako da možete pronaći potpuno različite recepture, čak se ponekad ne zna ni kakav je to odrezak. Uvijek je to pohovano meso, ali kao da je izbor mesa proizvoljan. Izbor priloga pogotovo, ali to nije kulinarska iznimka – često se kao prilog preporučuje sezonsko povrće, pa bi različite priloge mogli tako shvatiti: dodatak treba biti svjež. Prilog je uvijek krompir plus bar još dvije vrste povrća, najčešće grašak i mrkva. U sklopu priloga je obavezno i suho meso, obično režanj ili dva prepržene slanine, koji su nerijetko servirani kao dekorativni ražnjići  zabodeni u odrezak.

Ovaj odrezak je svoje zvjezdane trenutke doživio mnogo kasnije – sedamdesetih godina prošlog vijeka. Tada su se za vrijeme obnove, zemljotresom porušene Banjaluke, mnogobrojni monteri i majstori upoznali s ovim specijalitetom. Vjerovatno na njihovo traženje ovo jelo je postalo poznato u većini gradova Jugoslavije – monteri i terenci su dobri gosti.

U duhu privatizacije banjalučki restorani iz tog vremena su uglavnom nestali, ali navodno se najbolji banjalučki odrezak spremao u Bulevaru, na spratu Ekspres restrorana.

Vremenom je ovaj odrezak gubio svoju popularnost, pa se danas u Banjaluci samo rijetko nalazi u ponudi restorana.

Kako je ovo kompleksno i složeno jelo recepturu za pripremu ćemo izostaviti. Recimo uprošteno, banjalučki odrezak je složena varijacija bečkog i karađorđevog odreska: Winer kuzin na balkanski način.