Al' se ovdje dobro jede!

Trapist sir

U predjelima bivše SFRJ ovu vrstu sira prvi su počeli da proizvode fratri samostana Marija Zvijezda, pridošli u Banjaluku pred karaj XIX vijeka. Inače, prvi su ga proizveli kaluđeri trapitskog reda u manastiru Pott du Salut u Francuskoj. Zajednica Trapista u Banjaluci osnovala je čuvenu radionicu za preradu sira koji je u potpunosti promijenio način priprema uobičajen u ovim predjelima. Više od vijek i po tradicije razlog je što se s pravom ovaj sir smatra banjalučkim specijalitetom.

 

Tajna pripreme očuvana je do danas i uvijek ćete čuti priču da ono što jedete nije originalni trapist sir. Za razliku od ostalih banjalučkih specijaliteta, u slučaju ovog sira nećemo ni pokušati da Vam otkrijemo recepturu.
Trapist sir proizvodi se od kravljeg mlijeka. Pravi se od visokokvalitetnog mlijeka krava s dobre paše. Sadrži minimalno 45 % masti u suhoj tvari. Spada u polutvrde sireve i pravi se u obliku kotura 3–4 kg.
Ovakva vrsta sira teško se može proizvoditi u domaćoj radinosti. Razlozi su višestuki – od specijalnih i tajnih vrsta sirila, do teško ostvarivih tehnoloških uslova sazrijevanja.


Kao jedan od mogućih specijaliteta preporučujemo:

Pohovani trapist sir

Priprema: Sir nasjeckati na trougliće, uvaljati ih u brašno, zatim u jaja i u prezle. Ovako pripremljen sir staviti u nazagrijano ulje i pržiti dok ne porumeni s obje strane. Pažljivo ih izvaditi na kuhinjsku slavetu da upije suvišnu masnoću.
Serviranje: Na svaki komad nabosti po čačkalicu i dekorisati maslinama, avokadom ili arpadžikom. Posuti sjeckanim pistaćima.