Al' se ovdje dobro jede!

Bunjgur


Ovo jelo spada u onu plejadu jela koja su u prvo vrijeme bila gotovo isključivo jela siromašnih – da bi vremenom postala ekskluzivna i jela u kojim uživaju gastro znalci.
Krupno samljeveno žito bogati su davali stoci, a siromašni su bili prinuđeni da ga koriste u sopstvenoj ishrani. Vrijeme je pokazalo da ljuspice i krupni komadići klica žita sadrže i imaju, sem energetske, i dodatnu zdravstvenu vrijednost u obliku enzima i antioksidansa.
Bunjgur se priprema upravo od krupno samljevenog žita. A zbog bogatog preliva, kako se sad priprema, ne može se više govoriti o tome da je ovo siromašno jelo.
Sastojci: ½ kg bunjgura (kukuruzni ili pšenični), 150 g masti ili ulja, 1,5 l vode.

Preliv (začin): 1 litar mlijeka, ½ kg mladog kajmaka, ½ kg mladog sira
Priprema: Kukuruz ili pšenicu krupno samljeti i prosijati. Krupni dio koji ostane u situ (bunjgur) sipati u 1 litar ključale vode. Dodati 150 g masti. Pšenicu kuhati na laganoj vatri 1 sat i miješati da ne zagori.

Kukuruz kuvati nekoliko sati.
 

Jelo se služi toplo, uz prilog. Prilog može da se služi pojedinačno ili kao kombinacija.
Ovdje je bitan način pripreme.

Obično se tvrdi da ukoliko nije kuhan na otvorenoj vatri na vangiru – bunjgur i nije bunjgur. Ovako kuhanje podrazumjeva i priču uz otvorenu vatru, pa jelo postaje još slađe ne samo zbog mirisa, već i zbog čekanja i kozaračke šljive kojom se krati ovo čekanje.